Verslag DORA Musical

Verslag DORA Musical Project voor minder bedeelde kinderen – 4 april 2014 in Theater Thalia

Jacqueline Mezas van de Stichting Kindercoach Suriname heeft de Nickelodeon musical “Dora Explorer” naar Suriname gehaald in samenwerking met Fun4kids uit Curacao. De musical werd opgevoerd door JADE Productions uit de USA in Thalia op 5 en 6 april j.l.. De Stichting Kindercoach heeft als doel educatieve activiteiten te ontplooien ten behoeve van de kinderen in Suriname, wat haar enthousiaste reactie verklaarde toen ik Jacqueline belde op 28 februari om te vragen of ik een extra voorstelling kon „afnemen‟, speciaal voor kinderen uit de kansarmere buurten en wiens ouders de prijs van een kaartje nooit zouden kunnen betalen.
Hieruit is een samenwerking voortgekomen die er toe heeft geleid dat we niet alleen mijn extra voorstelling op 4 april 17.15u hebben gevuld met deze kinderen, maar ook de Generale repetitie (4 april om 14.30u) tot een complete show hebben gemaakt en tot de nok toe hebben gevuld met dezelfde doelgroep.

In totaal hebben 880 kinderen deze 2 voorstellingen bijgewoond, met zo‟n 100-110 begeleiders:

 • Bij de Generale waren er kinderen uit 10 tehuizen die door Quota zijn gebracht en gehaald, 155 kinderen uit Abra Broki en Flora, gecoördineerd door Sandra Purperhart van Bibliotheek Abra Broki en 60 kinderen die Jacqueline Mezas zelf bijeen heeft gebracht van verschillende instellingen. Al deze kinderen hebben een snack, drinken en kadootjes gekregen van Jacqueline Mezas, Quota en HEM Suriname.
 • Bij de extra voorstelling waren er 130 kinderen van 3 scholen in Brokopondo, door IamGold geregeld en vervoerd, 130 kinderen van de OS Sophia‟s Lust en 35 kinderen van de wijk Streepy (de buurt waar ik door heen liep met carnaval en waardoor ik dit idee kreeg), door mijn team geregeld en vervoerd, 3 tehuizen wederom door Quota gecoördineerd, en 30 kinderen van de Mytylschool (school voor lichamelijk gehandicapte kinderen), waarvan 17 in een rolstoel. Deze laatste groep is met eigen vervoer gekomen. Kindertehuis Prasoro was er ook met 2 kinderen, want de Dora Musical was met name voor jongere kinderen bedoeld. Ook bij deze voorstelling waren er 25 kinderen van de wijk Abra Broki, gecoördineerd door Sandra Purperhart.
  De meeste kinderen van deze voorstelling kregen op de heenweg een bruin broodje kaas en een pakje MILO choco drink (brood gedoneerd door Fernandes Bakkerij, kaas en MILO door de HEM Suriname), op de terugweg een krentebol (voor helft van de prijs gehad van Hollandia) en water gesponsord door Basic One van Mitra. Elk kind kreeg daarnaast een zak gevuld met kadootjes en wat snoep van HEM Suriname en chips van Quota.

De show zelf viel enorm in de smaak bij de kids. De 11 leden tellende cast, aangevuld met Ivan Tai Apin die een ludieke kok speelde en goed samenspeelde met de Amerikanen, wist bij beide voorstellingen de kinderen zingend en dansend op, of van, hun stoel te krijgen!

De kinderen werden op twee avonturen getrakteerd: voor de pauze moesten een Surinaamse kok (Ivan), een Piraat en SpongeBob SquarePants, samen met het publiek, een drankje maken dat Arial the Mermaid haar stem weer terug gaf. De ingrediënten voor het drankje? Veel liedjes, danspasjes en natuurlijk de geheime toverspreuk! Vooral dankzij de toverspreuk van de kinderen werkte het drankje en kon Ariel voortaan weer prachtige liedjes zingen.
Na de pauze was het de beurt aan Dora om de schatkist, die werd gestolen door een piraat, weer terug te vinden. De piraat had zich vergist en dacht dat de kist vol goud zat, maar er zaten verkleedkleren in van Dora! Via de zee, de brug en uiteindelijk het mysterieuze schateiland werd uiteindelijk gelukkig de piraat gevonden die zo eerlijk was de kist weer terug te geven aan Dora.
De kinderen deden hun uiterste best deden om de characters te helpen in hun zoektocht: “very good, we could not have done it without you”! Het Engels bleek gelukkig helemaal geen belemmering, de essentie werd goed begrepen en ze participeerden massaal.

Dank! Gran Tangi! Thank you! Toda raba!

 • Jacqueline Mezas: met haar idee is het begonnen en door haar doorzettingsvermogen is het tot stand gekomen!
 • ca. 90 mensen (soms namens een bedrijf of Stichting) hebben 1 of meerdere kinderen gesponsord, in totaal heb ik toezeggingen gekregen voor ca. 450 kaartjes. Daarvan wil ik een paar met name noemen: St. Hartenzorg van de cardiologen van het AZP, Sigi Lens, Joyce Heymans & familie, McDonald‟s, Peers Suriname, Kantoor Lutchman, team van UNDP en Fam. Rietra.
 • Wat de ondersteuning in natura betreft: Mitra, HEM Suriname, Fernandes Bakkerij en Hollandia zijn hierboven al genoemd, daarnaast heeft Garage Ashruf 2 bussen ter beschikking gesteld en dankzij St. Opo Doro heeft het Ministerie van Justitie en Politie ook 3 bussen ingezet voor vervoer van de kinderen. Dhr. Raina heeft ons ook met vervoer geholpen.
 • Debbie Arlaud & de Busy Bee‟s, Marisa Pieplenbosch & team en de vrijwilligers van Jaqueline Mezas die allemaal de hele vrijdag belangeloos mee hebben geholpen in Thalia;
 • Quota voor hun financiële bijdrage en hulp bij de coördinatie en vervoer van met name de kinderen uit de Kindertehuizen;
 • Iamgold voor coördinatie en vervoer van de kinderen uit Brokopondo;
 • De Padvinderij, met name de heren Williams en Blinker;
 • Stellar Tsang die de fotografie voor ons heeft gedaan;
 • Het team van vrijwilligers die mij hebben bijgestaan in dit avontuur:
 • Rosanne Bakker, Alida Weidum, Joan Duijm, Tanja Meijers, Carolien Issa, Sharon Pawiroredjo, Gitanyali Girjasingh, Roselin Matil, Rachel Raymann en speciale dank aan Marleen Brave van St. Opo Doro!

Irene Spangenthal, Paramaribo 15 april 2014

Foto impressie: